Vi förstår att förvirringen var stor bland er läsare efter vårt förra inlägg " va? Kondomer på ett seminarium om entrepenörsskap? Ska alla börja sälja kondomer i byn?"
Nej, det är alltså inte tanken. Kanske hade varit en bra affärsidé i och för sig. Anledningen till denna förvirrande information är att det innan vårt seminarium var en sjuksköterska ( även ordförande i banken) som hade seminarium om familjeplanering och HIV/AIDS. Vi tyckte därför det var passande att ge ut kondomer under seminariet och de blev väldigt uppskattade.

Helgen efter vårt första seminarium hade vi vårt andra. Det dök inte upp lika många personer denna gång, men vi var ändå väldigt nöjda. Personerna som deltog denna gång kändes mer engagerade och ställde intressanta frågor. En man frågade bland annat hur man skulle kunna ändra tankesätt hos de invånarna i byn ( och egentligen majoriteten i Tanzania) från att endast tänka kortsiktigt på sin personliga situation och spendera de pengar de tjänade direkt till att istället börja tänka mer långsiktigt och " business-inriktat"och spara pengar . Det var en lite svår fråga att svara på rak arm. Men det är en återkommande diskussion som vi pratat om med både personer från banken men även andra invånare i byn som önskar att tankesättet förändras för att samhället ska utvecklas.

Vi har nu jobbat tre veckor med banken och de andra projekten och det börjar kännas lite bättre igår (fredag) fick vi ihop ett möte med en framtida bibliotekskommitte. Vi hade skickat ut inbjudningar till olika skolor i området med förfrågan om intresserade lärare till denna kommitté och inbjudan till mötet. Mötet var tänkt till klockan 9 på morgonen och tre timmar senare startade det och en bibliotekskommitte bildades. Känns verkligen roligt!
Vi har nu bestämt att en del av de insamla pengarna kommer att doneras till inköp av böcker till biblioteket. Det känns jätteviktigt eftersom många av eleverna på skolan inte har tillräckligt med läroböcker för att kunna studera och utbildning är verkligen viktigt för utvecklingen i byn.

Vi har jobbat en hel del de senaste tre veckorna och hoppas på att det vi gör kommer hjälpa till att förändra en del i bankens arbete men även att biblioteket verkligen kommer igång. Det känns i alla fall som vi planterat en del tankar hos de som arbetar på banken men även hos oss själva. Vi har lärt oss mycket genom vårt arbete, från att bygga upp vårt tålamod, till att vara flexibla, att arbete med många olika människor hur skoj det kan vara med samarbete!

I vårt arbete på banken har vi bland annat jobbat mycket med en man vid namn Thomas. Han är en riktigt trevlig man som verkligen har boostat vårt ego. Han har velat vara med när vi arbetar för att han tycker att det är så "spännande och för att vi är så talangfulla".Kajsa är starkast av alla " you are so strong, strongest here", han frågar fortfarande Frida om hur hon mår trots att det var två veckor sedan hon var lite krasslig och han tvingar Amanda att äta lite mer bröd när vi har fika.

Just nu unnar vi oss en helg i Bukoba och har hunnit med lite shopping och ska nu ta oss varsin öl! Lyllo oss!

 

 
 

1 kommentarer

Dzana

05 Aug 2014 12:41

Vilka fina klänningar ni har!!!!!!

Kommentera

Publiceras ej