Hujambo rafiki yangu (Hej min vän!)

 

Sommarens projekt kommer som tidigare nämnts utföras i byn Kashumbiliro, och det kan ju vara intressant och veta lite mer om byn och föreningen vi åker i samarbete med.

Byn Kashumbiliro  ligger vackert beläget vid Victoriasjöns västra hörn, i Kageraregionen, inte långt från gränsen till Uganda.Trakten var för några decennier sedan välmående, men ett antal katastrofer har drabbat området hårt. Ugandas förre diktator Idi Amins anfall och bombningar i området  är en av katastroferna. Bananodlingarna som ger befolkningen deras viktigaste födoämnen angreps en tid av hårda insektsangrepp och priserna på traktens viktigaste inkomstkälla, kaffet, sjönk  under en tid avsevärt.  AIDS är också något som är vanligt förekommande i området, samtidigt som befolkningen i området har fördubblats. Många av invånarna i byn lever därför på gränsen till fattigdom.  Men det är också en by som vill utvecklas och få ett rikare liv!

Kashumbiliros Vänner, som vi åker genom, har därför startat upp och genomfört ett antal projekt i området för att medverka till denna utveckling. Kashumbiliros Vänner startades upp 2007 i Helsingborg efter ett samarbete mellan Pastoratet i Kashumbiliro och tre församlingar i Lunds stift -  Perstorp, Helsingborgs S:a Maria och Östra Torn i Lund. Under denna tid har man genomfört projekt, som byggande av vedbesparande spisar, startande av plantskola, anskaffande av böcker till skolor, byggande av latriner, mikrolån till småprojekt samt byggande av prästgård.

Men under senare år har föreningen även startat upp andra projekt. Ett av projekten är byggandet av ett nytt medborgarhus där bland annat biblioteket vi ska arbeta med är beläget, och som ska fungera som en mötesplats i byn.  En jatrophaodling är ett projekt där de oljerika frukterna från träden kan användas till lampolja och tvåltillverkning, och som i större skala kan ge möjlighet till inkomst för befolkningen. För att kunna starta upp dessa odlingar, kan invånarna bland annat ta mikrolån från SACCO-banken som ju också är något vi ska arbeta med under tiden i Kashumbiliro.

Vill ni läsa mer om Kashumbiliros Vänner och deras projekt kan ni göra det på deras hemsida: http://kashumbiliro.se/

Kwaheri! Tutaonana! (Adjö! Vi ses!)

En karta över Tanzania. Kashumbiliro ligger precis söder om Kageragionens huvudort, Bukoba

Ett av Kashumbiliros Vänners andra projekt, gick ut på att skolbarnen i byn skulle få näringsrik majsvälling/gröt i skolan varje dag.

 
 

 

Kommentera

Publiceras ej