När det finns internet är det lika bra att utnyttja det så här kommer ytterligare en liten uppdatering. Vi har precis anlänt till Mwanza efter en natt på sjön, allt har gått fint och idag spenderar vi dagen här för att imorgon bli upphämtade för safari. 
 
För att ge er en liten bild av hur vi har spenderat våra första två veckor kommer här en liten beskrivning av vad vi gjort. Fram till nu har mycket handlat om att träffa många av de människor som finns i byarna. Vi har besökt ananasodlingar och hjälpt till i arbetet att plantera träd. Trädplanteringsprojektet är bland annat ett av de projekt som Kashumbiliros Vänner genomfört som blivit väldigt uppskattat och lyckat. Det har lett till att det i dagsläget finns en stor skog runt kyrkan som de använder för att sälja timmer. Vi har även träffat många familjer som visar otrolig gästfrihet och alltid bjuder på antingen te eller hela måltider när vi kommer på besök. De flesta bor i antingen tegel- eller lerhus med torkat gräs på marken. Geten och kon står på bakgården och hönsen springer runt huset. 
 
Vi har även haft möte med kyrkoledarna och evangelisterna som är centrala aktörer i samhället. Mötena hålls på swahili eftersom ytterst få kan engelska här, och prästen Jonas som vi bor hos fungerar som tolk. Vi har under mötena fört in diskussionen på deras uppfattning om banken och Medborgarhuset, vilket har hjälpt oss att få en tydligare bild av hur vi kan bidra. Vi har även fått medverka på ett möte med NSSF som är en institution från regeringen som erbjuder billiga försäkringslösningar. Tyvärr var uppslutning till detta möte väldigt liten (ca 20 pers) men de närvarande var positiva och förhoppningsvis kan det i framtiden spridas till fler. På måndag när vi kommer tillbaka till Kashumbiliro väntar möte med styrelsen i banken och därefter är tanken att vi ska lägga fullt fokus på bankverksameten och biblioteket.
 
Något vi fortfarande kämpar med är skillnaden när det kommer till synen på effektivt arbete och våra förhoppningar om vad vi ska åstadkomma kan nog mer ses som barriärsbrytande mål. Vad de insamlade pengarna ska användas till hoppas vi bli mer självklar när vi väl är insatta i verksamheterna. 
 
En likhet med Sverige är däremot den otroliga besattheten av mobiltelefonen. ALLA har mobiler som de ständigt och jämnt har i handen. Att stänga av eller lägga ifrån sig denna under möten, dop, begravning, bröllop, gudstjänst finns inte på kartan och vi har än så länge inte upplevt någon sammankomst då mobilerna inte gjort sig till känna. 
 
Vi får se när nästa möjlighet ges till uppdatering. Nu ska vi ta oss an Mwanza! Ha det strålande och vi hörs snart igen. 
 

2 kommentarer

Lars-Inge

08 Jul 2014 15:41

Jambo! Vilka härligt träffande beskrivningar! Hoppas safarin blev lyckad. Det fortsatta arbetet blir spännande att höra om. På vårt styrelsemöte diskuterade vi främst problemet med ledarskap för både helheten och för delprojekten. Lars-Inge

Hans Dahlin

11 Jul 2014 08:28

Hej!

Hoppas att ni fick en häftig upplevelse under safarin. Det verkar som ni hinner med en hel del trots värmen. Här hemma i Norden har vi också fått en släng av den tropiska värmen med nätter där temperaturen inte går under 20 grader.
Vi ser fram emot ert nästa inlägg.
Kramar
Magdalena och Hans

Kommentera

Publiceras ej