Här kommer en uppdatering om hur våra dagar de senaste veckorna sett ut. Det är inte riktigt det lugna tempot vi föreställt utan dagarna är fulla av möten och rapportskrivning.

Vi vaknar samtliga dagar 07:00 av tuppen (om han känner för att vara generös det vill säga). Frukosten består sen av det som finns hemma och om vi har tur blir det chapati som kan liknas vid pannkakor utan mjölk. Vanligtvis äter vi vitt bröd med jordnötssmör och dricker te men vissa dagar har det blivit sötpotatis, och ja, då endast sötpotatis vilket har känts lite skevt men det är bara att anamma den afrikanska matkulturen.

Därefter bär det av till banken som innebär en promenad på 20 min. Den inkluderar att hälsa på samtliga vi passerar och mest entusiastiskt på två familjer med fyra/fem barn i vardera och i åldrarna 1-6. Oavsett tidpunkt vi passerar skriker de med pipiga röster "good morning!!" Och vi svarar. Vi har försökt oss på att under eftermiddagarna lära dem att säga good afternoon istället och äntligen en dag lyckades vi, vi kände oss fasligt nöjda. Men tji fick vi då vi morgonen efter vandrade förbi och de skrek "good afternoon!!"

Vi passerar även varje dag en familj i ett av de större husen med en kvinna som är entusiastisk användare av smink. Lite då och då stöter vi på en pensionerad lärare som kallar oss sina barnbarn och en alkoholist som blivit bästa vän med Frida och hälsar hjärtligt genom att dra iväg med henne mot sitt hem men vi lyckas alltid övertala honom att vi har möten att gå på så han ger sig.

Väl på banken jobbar vi på till lunchtid som är 13:00. En tacksam paus består i te där vi om lyckan är med oss bjuds på ägg, chapati och mjölkte.

Efter lunch fortsätter vi till 17:00 och promenerar därefter hem, vissa dagar entusiastiska för att det verkar som att vi kommer framåt i arbetet. Andra dagar är frustrationen total och vi tar olika roller varenda gång: den som radar upp det jobbiga, den som håller med men sätter det i perspektiv och den som försöker se det positiva i allt. Vi lyckas för det mesta hålla humöret på topp och om inte så tröstar vi oss själva med att spela kort och prata om allt gott vi ska äta när vi kommer hem. 

Vi går ständigt runt med skitiga fötter och för att spara vatten duschar vi håret var fjärde dag, detta är också ett väldiskuterat ämne: vilken frisyr funkar bäst för smutsigt hår?

Som ni ser går diskussionerna från högt till lågt: "hur löser vi världsproblemen? förresten, hur får jag bort skiten under tånaglarna?"

Nu har vi två veckor kvar, förhoppningsvis blir tempot lite lugnare. Vårt fokus blir på att avsluta och lämna över allt för att känna att det går att åka hem med en känsla av att det kommer att utvecklas vidare. Ett möte som vi ska ha i veckan har som syfte att sätta samman en styrelse som fokuserar på samhällsutveckling i byn. Vår förhoppning är att detta kan bli en nystart och den uppdelning som tidigare funnits i samhället mellan kyrka och bank ska flätas samman och arbeta tillsammans. 

Vi önskar er härliga dagar i sommarsverige, vi ses om två veckor!